MAri KIta Berchatting

Wednesday, 13 October 2010

Kisah dulu dulu

Salam readers.sambil mendengar zikir hasbi rabbi Jalallah kegemaran adik aku, tetiba terkenang lak kisah dulu-dulu. Bukan apa, tak salah kan nak kongsi dengan korang. Dulu aku dan family ada seekor kucing betina. Cantik gak la warna bulunya, kelabu putih, ekor panjang. Kucing ni datang sendiri kat umah aku. Mula-mula datang makan jek pastu bla..then makin rapat dan manja. So mak aku pun bela laa.. Yang bagusnya kucing ni, nak main datang umah bila malam duk luar..baguskan? Lupa lak namanya if tak silap aku Muni..camtu laa..tak berapa ingat dah..dah lama sangat..
Kemudian Muni ni bunting.dan selang beberapa bulan keluar la anak2 kucing yang comel. Yang paling comel adalah Boboy. Kucing jantan yang kacukan siam..Bulu warna coklat cerah gitu..Tak caya..tanye jiran sebelah umah aku..Boboy ni boleh dikatakan paling kitorang sayang,coz sangat cantik dan tak sangka yang ibunya kucing Malaysia leh beranak kucing siam..hahaha..sengal..
Adik beradik Boboy yang lain pun camtu gak.Manja dengan kami sekeluarga..Pastu abah buat rumah untuk diorang. Aduhai..macam-macam kerenah diorang ni..Tapi yang paling lama bertahan ialah Boboy..yang lain-lain biasa la..hilang ada, mati ada..tapi Boboy still dengan kami. Bila kami takde umah dia keluar dan duk depan halaman umah sampai kami balik.. Dengar jek kami balik mula la Boboy buat perilaku seekor kucing,hahaha..sendiri faham laa kan camner kucing bermanja..

Tak lama kemudian Boboy ni meningkat usia,tua..badan dan kurus dan luka di sana sini..bergaduh le pe lagi..If tak silap aku dia hilang dan tak dapat diketemui..Kemudian yang tinggal anak2 buah Boboy yang lain..hitam ada cklat ada,kunign he xde..Pastu arwah mak aku sakit..sejak itu..kami mengambil keputusan untuk menghantar kucing2 tu ke kampung. Kemudian kami dengar yang kucing2 tu seekor demi seekor mati..

Dan sejak arwah mak sakit sehingga kini kami tidak lagi membela seekor kucing..if ada pun kami bagi makan jek..bila yang dah nak rapat..hilang pulak..erm.a.gitu la kisah dulu2 aku

No comments: