MAri KIta Berchatting

Thursday, 29 October 2009

Bermulanya..

Salam..aku rasa macam dah lama tak update entry ni..first of all...aku bz mencari keje,ke sana ke sini interview...erm..tak sempat nak entry..so..the good new..esk aku akan menjadi seorang worker..hahahaha..aku baru jek diterima bekerja di Integrated Eng. Industry as a Asst. Engineer..erm..maka bermula laa episod baru bagi aku...ok laa cukup takat hari ni..ngntuk lak..daa...


Thursday, 15 October 2009

Hepi Birthday To me

Salam and good evening to all blogger..
Hepi Birthday To mee..
erm...nothing party and no celebration..
only me me me and me lonely

What happened to me
in this day nothing special was happened
i want something good news..



Wednesday, 14 October 2009

Want Something



What should i do if i want something??someone plzzzz

Monday, 12 October 2009

Tempat-tempat yang aku akan dan Ingin Pergi


huhuhu...
First place that in my target is that above place..
Liverpool John Moores University.
Sebenarnya aku telah menolak
application untuk ke sana this September
disebabkan beberapa faktor yang menyebabkan aku menyesal kini.
Aku ditawarkan untuk mengikuti pengajian Master Degree in Mechanical Engineering
selama 3 1/2 tahun
dan aku minta tangguh untuk melanjutkan pengajian pada tahun depan
kerana ingin mencari pengalaman kerja..
opss salah satu faktor yang terkantoi lak..
aku memang sangat-sangat bercita-cita untuk ke sana.
Insyaallah September tahun depan jika panjang umur,murah rezeki
aku akan ke sana bersama dengan orang yang aku sayang...
semestinya..
aku tidak akan meninggalkan dia selama 31/2 tahun..
lama sungguh menunggu..
seminggu pun sekarang pun susah untuk ditinggalkan..
camner?





The second places is Pulau Sipadan Sabah.
Aku teringin untuk ke sana sebab tengok sendiri laa kat atas..
cantik kan?
sapa yang tak nak pegi tempat-tempat camni..
ye x?
tak sabar rasanya aku nak pegi tempat ni..
sapa nak ikut?
hohohohoh..limit 6 orang jek..hahahaha



Pic Above is Pulau Sibu kat Johor.
Senang jek nak ke sana if dari tempat aku.
Kata orang tempatnya best dan sunyi.
Sesuai untuk berhoneymoon dan berbulan madu.
Sesapa yang suka sunyi dan lari dari kesibukan aku cadangkan ke sini..
siap promote lagi ni...
segala-segalanya anda leh lawati di
www.siburesort.com





hah..ni the paces yang paling aku idam-idam kan..pe lagi..bali laa..sesapa penah ke sana?aku mengidam laa nak ke sana..bila agaknya..but..bila dengar asik gempa bumi ni semakin berkurangan lak keinginan aku nak ke sana but still nak ke sana gak...sapa leh tolong?



The last tempat yang aku ingin pergi adalah Pulau Langkawi..
aku teringin nak ke sana bersama yang tersayang..
ye la kami berdua memang berniat nak ke sana
tapi beberapa masalah lain lak timbul..
macam-mcam..
so..the next entry akan aku postkan
beberapa tempat yang menarik di negara kita..chow...




Penat Penat Penat

Salam and selamat tengahhari...
aku baru jek balik dari temududa temuduga la
kat Alloy Consiludated Sdn Bhd kat Bt Caves.

Ingat nak singgah kat Bt caves tu tuk panjat
tapi disebabkan hujan lebat
maka cancel laa jawabnya..

First at all aku sampai ke sana around 10.20 am..
nasib baik laa aku hafal sikit-sikit jalan ke sana.
Thanks to Google Map..hehehe..

Sampai-sampai jek aku isi borang permohonan..
Before that aku tengok receptionist yang cute n chubby tu..
dah laa suara sedap mendengarnya..
alahai..

tunggu punya tunggu dekat 40 min menunggu aku dipanggil..
DUP DAP DUP DAP DUP DAP..
Bukan PArti DAP ye?
denyutan jantung aku tu..

First soalan yang ditanya oleh panel semestinya laa personal background...kan2?
Kmudian Soal Selidik mengenai pengetahuan am, syarikat dan background keje yang aku pohon..
berpinar gak aku di buatnya..
soal punya soal smpai aku tak terjawab...hahahahaha..
apa laa yang aku jawab kadang-kadang aku pun xtau..
Lastly around 25 min aku kuar..

arghh...hjn pulak patut sejuk..

sampai nak terkucil diwatnya..
then pastu aku balik dan kini aku kat cafe..sedang menaip blog..hahahaha..


Saturday, 10 October 2009




Dengarkan laa..sedangkan orang asing boleh menyanyikan lagu bahasa kita..bagaimana pula kita...orang asing mengagungkan lagu kita..kita?lu fikirla sendiri..

Thursday, 8 October 2009

Wala Weeehh

Salam..Going to Seremban...maybe not update...huhuhuhuuh...want a wifi...hehehehe


Wednesday, 7 October 2009

maen game pun dapat duit..camner?

hahahahah..kali ni entry i want to show the web that played their game can make a money?
how come?

Click Here!


How To Repair Your Xbox360

Salam and very good evening..
hehehe...
so.camner kengkawan hari ni..
hope be fine always..
sesekali kita menjengah gadget2 yang ada di negara kita ni..
untuk pertama kalinya..
saya ingin mengetengahkan perkara mengenai XBOX ni..
apa kelebihannya,fungsi,dan sebagainya..so apa pendapat korang?
hope bagi pendapat....
dan disini
ada satu web yang memberi satu tunjuk ajar cara2 membaiki XBOX anda..

Click Here!
camner?
so..untuk entry akan datang banyak lagi perkara-perkara yang boleh diketengahkan..tunggu..dan macam2 ada


Tuesday, 6 October 2009

bz bz bz bz

hello and good morning to all blogger..some of the busy time for me this week..huhuhuhu...very buzy man..hahahha...u know what..since i join the internet business and other affiliate programs,it so difficult to me to write this blog..huhuhu....so..common guys..SVR2U.com can survive you to earn your money...while u shopping you can get the pasif income..come on join us....for detail u can give ur comment on this entry


Friday, 2 October 2009

“It’s Krrunch Time, Get Playful!”


huarggh...so bored today..when i wake up..no one in my house...Ahhh so bored laa...so what..Go to the kictthen laa...argh..nothing to eat..where the others..Go out early morning...ceh...

Then, i go to my PC laa to surf Nuffnang.....my stomach give the sound...oohh no...what are thing that can make eat...

At the time, i see some stuff above the cabinet..ohohoho...i take it and
“Krrunch”...that sound...ooo so delicious this stuff...yam yam yam...i eat again..
“Krrunch”..oh no..so delicious....

then i continued to surf my nuffnang...
“Krrunch”..what that things...i cant believe it...my earn 75 dollars...huhuhu..i cant believe it..

then i request to nuffnang to pay my money....hohohohoh...
“Krrunch”

i'm so happy now..yeahh..

Sabar Separuh Dari Iman


Salam KEngkawan...erm..sihat semua?sihat laa hendaknya...em...nmpk x pic kat atas tu...aduhaii..agak2 bila laa nak mengup lagi nilai tu erk?ada cadangan x?erm....

Malam ni aku rasa agak tenang sikit setelah apa yang aku rasa dapat aku kongsi bersama dengan yang tersayang..aku rasa sungguh tenang sekali malam ini...so sesapa nak apa2 pendapat,komen,pandangan, dengan senang hati aku akan tunaikan..hahahahhaa

Thursday, 1 October 2009

JOZAN SHOW



Salam Kengkawan..rasanya aku tak perlu nak menceritakan program yang semakin menjadi kegilaan penonton..Apalagi..Jozan Show laa..aku pun tak tau kenapa ia menjadi kegilaan ramai penonton..mungkin beberapa faktor di bawah menjadi asas utama kenapa ia menjadi program kegemaran..


1. Gaya 2 orang host zizan dan johan yang sengal2 ubi dan spontan

2. Komedi show yang menarik dan kadang-kadang dapat menggolekkan badan 100m jauhnya
3. Artis Jemputan yang sempoi
4. Chemistry dua host yang memang ngam dan tak tergagap2..
5. Penonton yang sempoiiii

Salam Bulan Oktober

Salam Rakan2 dan semua blogger..pejam celik pejam celik dah masuk bulan 10..
rasanya macam 2 bulan jek tahun ni...cepatkan?
selama 10 bulan ni,
banyak sungguh dugaan,cabaran,kejayaan dan banyak lagi kenangan manis suka duka aku.

Bulan lepas saja bulan yang paling banyak dugaan bagi aku.
Sungguh banyak..tuhan saja yang tau...
apa2 pun yang penting kita tau bagaimana nak menyelesaikan masalah kita..
rakan-rakan,saudara mara merupakan salah satu tempat
yang boleh dijadikan satu aset untuk kita meluahkan apa yang kita rasa...
dan yang paling aku syukuri,
dalam bulan puasa aku dapat mendekatkan diri dengan tuhan..
syukur Alhamdulillah..
dan buat pertama kali
aku menceburkan diri dalam dunia bisnes internet
setelah hampir 2 tahun aku meneliti,menyelidiki dan macam lagi aku buat..

Wednesday, 30 September 2009

MYSVR2u.net...

Sob Soo Soob
huhuhuhu...kepenatan setelah seharian mengiklankan bisnes..huhuhuhu....
mcam2 ada and perangai...
wah...aku tgk byk btl bisnes2 internet yang ada kat negara kita ni...pergh....pening nak diikutkan...kene plh btul..

bagi aku setakat ni MYSVR2u ada lah satu bsnes yang blh mendatangkan keuntungan walaupun dalam serba kesederhanaan..sbb..PENGGUNA...that our target..

Semua pengguna akan membelanjakan hampir 70% pendapatan mereka dgn berbelanja

SO, dgn program ini..ia dapat membantu pengguna berbelanja sambil menjana pendapatan..peh...menarik tu..anda bila lagi?

Tuesday, 29 September 2009

nothing to say

Good Evening Everybody
..actually i don't know how to say..everything that i thought in mind still confused..many things..arggh...so bull shit...what should i do..plzz someone...i need someone to share...

Sunday, 27 September 2009

Salam kengkawan dan semua blogger sekalian...erm..dah seminggu kita merayakan hari raya aidilfitri kan? bila terkenangkan hari raya ni, aku teringat arwah ibuku...1 Syawal yang lalu genap laa 4 tahun ibuku meninggalkan aku dan semua keluarga.. ketika orang lain bergembira di hari raya aku menatap hiba di pagi raya...

teringat aku pada malam raya 4 tahun lepas dimana malam itu ibu tak seperti biasa..hanya termenung di kerusi rodanya..tatkala aku bertanya apa kuih yang hendak di beli untuk hari raya..ibuku hanya tersenyum sahaja..tidak seperti biasa dia laa yang paling sibuk dan bising pada malam raya mengalahkan orang yang sihat..
Pagi raya itu, keadaannya masih seperti biasa, bangun pagi bersalaman dan bersarapan seperti biasa. Kami sekeluarga tidak menyangka yang itu adalah sarapan terakhir ibu bersama kami. Sebelum bersembahyang raya, aku bersalaman meminta ampun pada ibuku..dan salaman dan ciuman di pagi raya itu rupanya adalah pelukan dan salaman terakhir aku pada ibu..

Selepas sembahyang aku pulang dan ibu masih sihat seperti biasa. Kemudian, aku berbual-bual bersama saudara-saudaraku dan berbincang ke mana hala tuju hari tu..Aku nampak ibu masuk ke bilik untuk berehat. Dengan berkerusi roda ke bilik, aku lihat ibu dengan wajah sayu.. aku tak terfikir langsung ibu akan meninggalkan kami. Beberapa jam kemudian, aku terdengar makcik ku memekik nama ibu..Semua jadi kelam kabut.. Aku ketika itu masih di ruang tamu dan tak tahu apa terjadi. Kemudian aku dengar abah memanggil nama ibu..oh tidak..macam ada yang xkena ni..aku bergegas ke bilik dan aku lihat muka ibuku pucat. makcik dan abah memanggil ibuku namun tiada sahutan cuma yang kedengaran hanya nafas ibu. Kami semua panik. Semua ahli keluarga yang tggl berhampiran semakin ramai yang datang. Aku tak sanggup melihat semua tu..kemudian kami mengambil keputusan menghantar ibu ke hospital.

Aku ditugaskn membawa kereta ke hospital..Dalam keadaan kelam kabut, kami menghantar ibu ke hospital menaiki kereta. Jalan lak sibuk kerana hari tu hari pertama raya..aku psang lampu kecemasan..beberapa minit kemudian kami sampai ke hospital dan ibu di bwa ke bilik kecemasan, dan kemudian di bawa ke wad.. keadaan ibu semakin tenaat...Ya Allah, x sanggup aku melihat keadaan ibu ketika itu..ibu meraung kesakitan, seluruh badannya kebas, doktor bertungkus lumus menyelamatkan ibu..aku tak sanggup melihat ibu..

Kemudian aku solat asar dan berdoa kepada tuhan, jika Kau sayangi ibuku, Kau amikla dia dengan tenang,aku tak sanggup melihat dia diseksa sebegitu rupa..Ya Allah, andai di situ ajalnya maka aku redha, Selamatkan laa ibuku..

Selepas sahaja aku menunaikan solat, aku lihat abah berbincang dengan doktor, dan satu ungkapan dari dktor telah membuatkan kami semua terkedu..sorry she passed away..

abah masih keliru dan kurang mempercayai..doktor menerangkan satu2 kepada kami..dan tanpa kami sedari air mata membasahi pipi kami...
semua yang ada di situ menangis bersama kami...

abah menenangkan aku dan menyuruhku sabar..aku hampir pengsan...

selang beberapa minit kemudian adikku sampai bersama nenek dan makcik,aku memeluk atuk dan adik..kami semua terkejut di atas pemergian ibu yang pergi tatkala orang lain meraikan aidilfitri..

Ya Allah..Ampunilaa Ibu ku

TO BE CONTINUED

Akhirnyaa





Yess kawan2..akhirnya apa yang aku tunggu dah sampai..kad GOLD dan BIO ENERGY KAD dah sampai..yeyeye..Walaupun gambar kabur dek kerana kamera hp yang sengal tp xper..kad leh guna tuk shopping and urut mengurut..hehehehe...sambil tu leh menjana pendapatan tuk beli hp baru...pe2 pun ada satu lagi kad lom sampai...kad tuk mengisi petrol lom sampai....bila laa agaknya....x sabar nak guna semua ni sambil menjana pendapatan..kawan2..x rugi join...sesapa berminat leh roger saya atau layari www.mySVR2u.net/0127945628

Faedah menyertai SVR.

Sebagai pemegang Kad Emas SVR (SVR Gold Card) dan SVR Gift Card untuk berbelanja di Petronas, anda boleh mendapat ganjaran tidak terhingga semasa membeli belah. Antaranya adalah keistimewaan ahli SVR:

  • Ganjaran 1% sehingga 20% rebat semasa anda membeli belah di merchant yang terlibat

  • Berpeluang memenangi Cabutan Bertuah apabila membuat pembayaran melalui SVR kad di merchant yang terlibat

  • Anda berpeluang menerima Voucher Diskaun istimewa atau hadiah percuma dari semasa ke semasa hanya di merchant yang terpilih

  • Memperolehi wang tunai dari SVR Top-up Pool apabila anda menambah nilai RM200 ke dalam SVR Gift Card setiap bulan di mana-mana Stesen Petrol Petronas

  • Ganjaran yang paling istimewa adalah SVR International akan menyatukan ganjaran anda melalui ‘Biz Dream’ mata kumpulan dan menukarkan mata rebat anda ke dalam wang tunai!!!!.Maksima ganjaran tunai adalah RM50,000 sebulan!!!

  • Anda bukan sahaj akan menjadi pengguna bijak untuk mendapat kelebihan diatas, malah anda juga akan diberi peluang untuk mendapat pendapatan lumayan melalui ‘program referral’.

Tidak kah ini peluang yang ditunggu-tunggu selama ini dimana seblum ini kita selalu mengeluh tentang kenaikan harga barang? Jadi ambil tindakan sekarang juga!

Friday, 18 September 2009

Selamat hari Raya
Kepada Semua MUslimin MUslimat
dan
KEpada Semua Rakyat Malaysia


Selamat Hari Raya

Thursday, 17 September 2009

pergh....terkejut aku diwatnya bila apa yang aku lihat ni betul2 terjadi...alahai...bayangkan blog or site aku ni bernilai $2571.80 dollar tu..bkn RM...argh...leh raya sakan camni...huhuhuhu.....
if RM laa berapa yer
?tolong kira....
Salam kengkawan..aku dapat kad raya pertama dari blogger..cik intan nurufateha...huhuhuhu..raya jmputla kerumah ye?

Tuesday, 15 September 2009

Hanya Sebuah Nukilan 3

Setelah dua hari aku berada di rumah, malam isnin aku pulang ke universiti. Setelah bersalaman dengan ibuku, abah menghantarku ke terminal bas. Aku bergerak ke utara pada waktu malam kerana hanya waktu itu sahaja tiket bas ke utara ada. Bas bergerak meninggalkan kampungku. Sepanjang perjalanan, aku lihat jalan sentiasa sibuk dan kenderaan berpusu-pusu untuk pulang ke tempat masing-masing.
Almaklum, hari itu cuti perayaan krismas dan bagi yang pulang ke kampung, waktu inila peluang terbaik untuk pulang ke rumah masing-masing di bandar. BAs bergerak laju membelah angin malam. AKu kadang-kadang mengelamun seketika mengenangkan apa yang aku lalui selama ini.
"okey semua, kita rehat selama 30 minit di sini," teriak pemandu bas.
Terkejut aku dibuatnya. Setelah membetulkan posisi dan mengeliat aku turun dan ke tandas. Laju juga bas ini,dah sampai Slim River dah.Bisik hatiku sambil membelek jam di tangan yang menunjukkan pukul 2 pagi.

Setelah 30 minit berlalu, bas menyambungkan perjalanannya. Aku terbangun dari tidur setelah bas melalui tol Juru. Aku dah tak boleh lelap lagi. 30 minit kemudian aku sampai di terminal bas di Pulau Pinang dan turun di situ.

Tiba-tiba telefon bimbit ku berdering. Siapa pulak yang telefon pagi-pagi ni.Jam baru menunjukkan pukul 5.30 pagi.

TO BE CONTINUED


Monday, 14 September 2009

Salam..i..alahaii...raya bakal menjelma x lama lagi?erm...suasana hari raya makin terasa...tatkala aku mendengar bait2 lagu kmpln rabbani ni...rasa cam nak menangis lak rasaya..ye laa..di hari pertama raya pada 2005 menjadikan titik permulaan kesedihan aku sepanjang hari raya...apa2 pun mari kita menghayati bait2 lagu ini..

Dalam dingin subuh hatiku terusik
Kenang nasib diri di rantauan
Bergema takbir raya menitis air mata
Terbayang suasana permai desa

Rindu hati ini inginku kembali
Pada ayah bonda dan saudara
Tetapi aku harus mencari rezeki
Membela nasib kita bersama

(*)
Hanyaku sampaikan doa dan kiriman tulus ikhlas
Dari jauh kupohonkan ampun maaf
Jangan sedih pagi ini tak dapat kita bersama
Meraikan aidil fitri yang mulia

Restu ayah bonda kuharap selalu
Hingga aku pulang kepadamu

(Ulang *)
Salam n selamat berhari raya x lama lagi...erm..aku pun xtau nak entry pe hari ni..cuma nak cter skt laa last weekend aku berbuka pose bersama ngan kawan2 liz my gf...kitorang berbuka di Restoran Nelayan Titiwangsa..ala2 buffet gitu..firstly aku gerak dari segamat ke seremban tuk amik liz around 12pm..perjalanan agak tenang n jalan pun x berapa sibuk...aku smpai ke rumah gf aku around 2 pm....

sementara nak menunggu dia siap2 tu aku berborak2 ngn k.ida n tgk tv cter yang ntah apa2 hari tu...
then.travel kami pun bermula...kami bergerak around 4 pm..p awl laa takut jem...

aku ngn gf aku menggu satu lagi psgn kat R&R Nilai..adala dalam 5 minit cmtu dan kami teruskan perjalanan....jalan sekitar KL menghala ke Tmn Titiwangsa x berapa sibuk sangat...so, kami dapa bergerak ke sana dgn lancar sekali but satu lagi keta td tersalah arah dan terpaksa U-Turn blk...alahai....

smpai2 jek kat Restoran tu kami berjalan2 sekitar tasik..aduhai...lenguh diwatnya...ye laa..dah laa besar tasik tu..pusing satu tasik dlm bln pose...peh...almaklumlaa nak cukupkan syarat shgga waktu berbuka....awl gle kami smpai sana..ingt jem upanya....erm..smpai around 5 pm...awl gle kan?kami jalan2 sekitar tasik dan sambil jalan2 tu sempat laa suami kawn liz amik gmbar....




hah..apa yang ditunggu dah tiba..waktu berbuka pun tiba dan kami melantak sepuas2nya....
hahaha...after berbuka kami bergerak ke danau kota dan berjalan2 sekitar dan pulang dan kami sampai ke seremban around 1 am
Ada sedikit info nak dikongsi bersama anda..menurut satu artikel, apa yang perlu lelaki tahu tentang wanita...antaranya:


1. Sensitif : Bukan bermaksud suka merajuk, tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan perhatian.

2. Cerewet : Bukan bermaksud FUSSY tak tentu hala, kadang ingin LELAKI mengikut kata-katanya sekali sekala.

3. Halus : Ibarat sehelai sutera, cantik, mulus, lembut dan mudah tercarik dan koyak. Walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab sesalahan, biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. Bukan DENDAM.

4. Ikhlas : Ikhlas seorang wanita tak perlu diragui.

5. Korban : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi, termasuk ibu bapa, anak-anak dan suami. WANITA amat tabah.

6. Prihatin : Sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam.

7. Manja : Walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari, naluri seorang WANITA masih lagi tetap seorang WANITA. Suka bermanja bukan hanya kepada insan yang bernama LELAKI , namun juga sesama kaum.

8. Ego : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila bersemuka dengan yang dicintai.

9. Cinta : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus.

10. Seks : SEKS bukanlah segala-galanya buat WANITA kerana WANITA diciptakan dengan 9 nafsu dan satu akal. NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja. LELAKI pula dijadikan dengan 9 akal dan satu nafsu. Fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukanmenghanyutkannya.

Friday, 11 September 2009

~~Hanya Sebuah Nukilan 2~~

"Panas sungguh hari ini..".bisik hatiku..."kenapalaa bas ni lambat,tak sabar lak nak sampai rumah...."bisik hatiku lagi...

Perjalanan dari utara ke selatan tanah air memang panjang.Lebih-lebih lagi keinginan untuk pulang ke kampung meronta2.Aku merupakan pelajar semester ke 5 sebuah IPTA di utara tanah air. Aku pulang ke rumah untuk melihat anak saudara aku yang pertama yang dah seminggu dilahirkan..'excited' tul diwatnya...yelaa anak saudara pertama katakan...

Setelah puas berangan aku terlelap..
"Tangkak,Tangkak, siapa yang turun Tangkak leh turun..." pekik pemandu bas.
Aku terkejut..oh,dah sampai Tangkak rupanya..x lama lagi smpai laa rumah aku...
Lebih kurang 30 minit kemudian aku tiba dirumah...erm..bukan main meriah aku tengok rumah aku..jiran2 datang tengok anak saudara aku...smpai2 aku bersalaman mak dan abah aku...Bang Long xde kat rumah ke mana aku xtau...smpai2 aku pun apa lagi pegi la tgk anak buah aku tu...amboi yaii..kan main lagi gebu..bulat mukanya..alahai..comelnya...


TO BE CONTINUED....

wallaaaaweeehh...

salam kengkawan...huhuhu..hari ni penat gler aaa..bkn penat per..penat melantak makanan...yelaa hari aku p berbuka pose bersama dengan kementerian penerangan negeri Johor..aduyaii..bukan pe..dapat jemputan laa katakan...dah leh dikira mana ada fnction aku kene ada..hehehehe...burp..aduii..kenyang masih lom hilang lagi....aku gerak dalam kul 4 ptg bersama2 ngn mak usu aku n 2 lagi makcik dari kg aku..kitorang gerak secara aman n slowly...ala...lgpun agenda start kul 6..debak debuk kul 6.30 gak nnti.....ye x?

hahaha...smpai2..tul gak tekaan aku...masing2 masih lagi duk lepak n bersidai di park2 keta,berbual2 kosong kat meja yang telah dreserve tuk kami...wawawa...


sampai2 kami bersalaman dengan VIP2 and bos kami EN Zaid...huhuhuhu....then aku lepak2 kat tepi pantai menghirup udara nak kata segar leh laa.....

Agenda dimulakan dengan persembahan nasyid dari kmpln sek pendidikan khas...alunan lagu dan bait2 lirik menyentuh hati kami semua..pas diorang menyanyikan 2 lagu....Pegawai Penerangan Kluang menyampaikan tazkirah..peh syok beb....x ngantuk kita dengarnya...seronok...

sambil dengar1 tazkirah tu...pekerja2 restoran menyediakan makanan dan minuman...aku tgk satu-satu makanan keluar...smpai dah xmuat meja diwatnya....dengan ikan bakar,tiga rasa,kupang,sotong udang, kuih2, aduiiii camner nak makan ni......

dan apa yang ditunggu2 pun tiba...apa lagi...melantak laaaa....smpai dah xlarat dah diwatnya...pastu solat maghrib dan atucara seterusnya ucapan2 Pengarrah Penerangan Negeri Johor, dan Pegawai PEnerangan daerah Ledang..pastu dak2 sekolah khas td menyampaikan 2 buah lagu n menerima wang raya sebanyak RM50...lastly, penyampaian cenderamata kepada dif2, ketua2 Komuniti Bestari dan Peserta2 Pengkisahan( aku pun ada)...peh...dapat gak tu....

pastu kitorang bersurai dan aku pun balik ke rumah...zzz zzzz.zzzz tdo dalam kekenyangan

Wednesday, 9 September 2009



Kongsi Perasaan Anda


Perasaan kita boleh berubah-ubah. Anda mungkin merasa gembira, putus harapan, sedih, marah dan kecewa. Bila perasaan tidak dapat dikawal, ia akan menjadi masalah. Anda perlu menangani masalah tersebut dengan berkesan.


Kenapa seseorang memendamkan perasaan
  • tidak Malu
  • tidak Takut menjadi bebanan kepada orang lain
  • Terlalu peribadi untuk dibincang
  • tidak Rasa diri sudah matang dan tahu bagaimana untuk mengatasinya
  • Bimbang akan reaksi orang lain
  • Berpendapat tiada siapa mahu mendengar dan memahami
  • Takut dianggap lemah jika tidak dapat menyelesaikan masalah sendiri
  • Memikirkan ianya hanya perkara kecil sahaja

Bagaimana mengendalikan perasaan anda


  • Ketahui perasaan anda
  • Luahkan perasaan anda
  • Dengar pendapat orang lain tentang perasaan anda
  • Kongsi perasaan anda dengan pasangan hisup, ahli keluarga, rakan, jiran, pemimpin agama, ahli kelab, doktor, kaunselor dan lain-lain

Kebaikan yang Diperolehi Apabila Anda Berkongsi Perasaan

  • Merasa lega
  • Mengurangkan tekanan
  • Anda mungkin dapat mencari penyelesaian kepada permasalahan anda
  • Anda akan menyedari orang lain juga mempunyai masalah
  • Masih ada orang yang mengasihi dan mengambil berat terhadap diri anda

~~Hanya Sebuah Nukilan~~


Nama watak, tempat dan sewaktu dengannya adalah rekaan semata-mata. Tidak ada kena mengena sama ada yang hidup ataupun yang telah meninggal dunia.

Epilog

"Kring,kring,kring", telefon rumahku berbunyi.
" Boleh saya bercakap dengan Kamaludin B Hj Ali,saya Puan Qasidah dari Institut Teknologi Permata".
" Ye, saya bercakap, kenapa ye puan..." aku tertanya-tanya. Sementelaah aku sebenarnya menunggu tawaran untuk melanjutkan pelajaran. Lagipun Institut Teknologi Permata ini tak pernah aku dengar. Apatah lagi nak 'scroll' kat Google.
"Begini ye dik, adik telah ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran di institut kami selama 3 tahun dalam BTEC HND in MEchanical Engineering..jadi, adik dikehendaki mendaftarkan diri bulan depan dan segala urusan adik boleh uruskan seawal mungkin....".

Hah, ditawarkan?,bisik hatiku. Manalah aku pernah mohon semua ni...Ya Allah, bagaimana perlu aku buat,
Setelah berbincang dengan Puan Qasidah, bertanya itu ini,kami menamatkan perbualan. Tatkala itu, aku merenung nasibku, mungkin ini peluang terbaikku untuk melanjutkan pengajian.Tapi, bagaimana dengan ibu...

TO BE CONTINUED....

Created By

free glitter text and family website at FamilyLobby.com

Kesan akibat duduk terlalu lama menghadap komputer.



Sejak akhir-akhir terdengar beberapa webmaster diserang dengan pelbagai jenis penyakit sehingga ada diantaranya begitu kritikal sehingga terpaksa dimasukkan ke wad hospital untuk pemantauan kesihatannya. Malah ada diantaranya telah sampai ke tahap kritikal sehingga diserang penyakit angin ahmar.

Ramai yang masih tidak sedar bahawa duduk terlalu lama di depan komputer atau bekerja selama berjam-jam secara pasif di atas kerusi akan membuat otot – otot tubuh kita terasa kaku, keras dan mata menjadi pedih. Malah selain keluhan ringan tersebut tersembunyi juga ancaman lain yang berisiko bagi kesehatan.

New Zealand Medical Journal dalam edisi terbaru, melaporkan kajian dari Institut Penyelidikan Perubatan New Zealand menunjukkan bahawa pekerja pejabat yang menghabiskan masa terlalu lama duduk di meja masing-masing berisiko tinggi menghadapi masalah darah beku. Penyelidik mendapati, satu pertiga daripada pesakit yang dimasukkan ke hospital kerana mengidap -trombosis pembuluh darah vena (DVT) atau darah beku, adalah mereka yang menghabiskan masa berjam-jam mengadap komputer.

Simptom
Cepat penat
Mengah
Sakit dada
Denyutan nadi laju
Lemah di bahagian kaki
Kurang selera makan
Batuk
Nafas pendek sama ada dalam keadaan rehat atau aktif.

Pencegahan
1. Stokin untuk mengelakkan berlakunya darah beku dalam saluran darah (deep vein thrombosis). Ia berfungsi untuk mencengkam kulit dan mengempiskan vena supaya darah tidak bertakung
2. Perbanyakkan gerakan terutama di bahagian kaki
3. Elakkan meminum airbatu
4. ELakkan membuka hawa dingin terlalu sejuk
5. Sentiasa meminum air panas
6. Amalkan bersenam




MENGAPA KITA MENGUAP?

Menguap memang nikmat. Siapa yang berani menyangkal? Tapi tahukah anda, masih banyak misteri yang belum terungkap di balik itu. Misalnya pertanyaan paling sederhana, mengapa manusia menguap, masih mengundang beragam jawaban. Artinya, belum ada kesepakatan di antara para ahli. Ada yang mengatakan bahwa menguap itu disebabkan oleh kekurangan zat asam dan kelebihan zat asam arang di dalam darah. Ada juga yang mengatakan bahwa menguap merupakan tindakan spontan dari sistem tubuh untuk menghilangkan perbedaan tekanan udara pada kedua sisi gendang telinga.

Namun dalam sebuah penelitian soal menguap yang dilakukan psikolog Robert Provine dari Universitas Maryland, terungkap beberapa fakta yang mungkin membuat kita tersadar bahwa menguap ternyata tidak sesederhana yang kita bayangkan selama ini.

Menguap ternyata bukan hanya terjadi pada manusia, tetapi juga pada hewan seperti mamalia, burung, dan bahkan ikan. Menguap merupakan cetusan rasa kantuk, bosan atau senewen. Anjing yang menunggu giliran di kamar tunggu dokter hewan biasanya menguap karena senewen.

Menguap juga merupakan gejala yang menular. Melihat, menulis atau membaca tentang gejala menguap, juga akan membuat orang menguap. Diperkirakan, pusat menguap berada di otak dan semua perintah untuk melakukannya diatur dari sana.

Penelitian Provines membuktikan bahwa menguap tertekan, yakni menguap dengan gigi terkatup, tidak banyak memberi kelegaan. Ini terjadi karena selama menguap ada kebutuhan untuk menarik otot rahang yang tidak terjadi ketika gigi terkatup.

Menguap di depan umum dianggap tidak sopan. Etika itu ternyata bukan hanya khas manusia. Pada jenis kera tertentu, kera betina dan kera dari kasta rendahan, tidak boleh menguap di depan pimpinan kelompok. Jika hal itu dilakukan, mereka akan dihardik. Menurut Provine, itu baru sebagian kecil fakta yang terungkap seputar menguap. Artinya, masih sangat banyak hal yang perlu dilakukan untuk meneliti soal menguap.

Tuesday, 8 September 2009

The four mathematical symbols and the personality types they describe.

The most basic mathematical symbols were not created by chance.

The Plus (+), Minus (-), Multiplication (x) and Division (/) signs are descriptive of both process and being (self).

Both the unconscious, instinctive mind and the conscious, self-aware mind are described by these symbols. These mental components of self will often act in opposition, while there is ongoing interaction taking place between the self and others occupying the same environmental dimensions. More on these later.

The Mathematical Types:

The Plus Personality- is self-confident, optimistic, a problem-solver and extroverted.

The Minus Personality - insecure, pessimistic, introverted.

The Multiplier Personality - highly motivated, attractive/charismatic, strong leadership qualities, empathic, unselfish.

The Division Personality- highly motivated, attractive/charismatic, strong leadership qualities, unsympathetic, selfish.

N.B. These are the symbolic "types" and rarely occur in the pure form because individual personalities are much more complex.
Buatmu Ibu
By Aeman


Ibu bergenang air mataku

Terbayang wajahmu yang redup sayu
Kudusnya kasih yang engkau hamparkan
Bagaikan laut yang tak bertepian

Biarpun kepahitan telah engkau rasakan
Tak pula kau merasa jemu
Mengasuh dan mendidik kami semua anakmu
Dari kecil hingga dewasa

Hidupmu kau korbankan
Biarpun dirimu yang telah terkorban
Tak dapat kubalasi akan semua ini
Semoga Tuhan memberkati kehidupanmu ibu

Ibu kau ampunilah dosaku
Andainya pernah menghiris hatimu
Restumu yang amatlah aku harapkan
Kerana disitu letak syurgaku

Tabahnya melayani kenakalan anakmu
Mengajarku erti kesabaran
Kau bagai pelita di kala aku kegelapan
Menyuluh jalan kehidupan

Kasihanilah Tuhan ibu yang telah melahirkan diriku
Bagaikan kasih ibu sewaktu kecilku
Moga bahgia ibu di dunia dan di akhirat sana...

Kasih sayangmu sungguh bernilai
Itulah harta yang engkau berikan
Ibu... dengarlah rintih hatiku untukmu ibu

~~Melihat,menghayati bait-bait lirik ini,aku terkenangkan saat-saat manisku bersama ibuku yang tercinta. Disaat ini aku dapat merasakan betapa indahnya saat-saat itu. Gurau senda, senyum tawa dan suka duka dikongsi bersama...Nah, sekarang aku keseorangan....kesemuanya ku lalui tanpa mu ibu...OH Ibu...kenapa kau meninggalkan aku dengan sebegitu cepat sekali tatkala aku masih dahagakan belaianmu.....Maafkan anakmu ini ibuu....~~

Monday, 7 September 2009

Orang Kata

~ Orang kata hidup ini ibarat roda~
sekejap di atas sekejap di bawah
bagi aku hidup ini kita yang merancang hala tujunya
yang lain hanya Tuhan Yang Maha MEngetahui
hanya Dia saja yang menentukan sama ada kita di atas atau di bawah

~Orang kata Jangan Tunggu lama2 nanti lama2~
dia dikebas orang
Bagi aku keikhlasan dan kesetiaan adalah penting
terutama bagi yang dah lama berkawan or bercinta
setialaa pada yang satu
Insyaallah apa yang orang kata tu hanya kata2 shj

~Orang kata Rakyat Malaysia suka hiburan~
Bagi aku rakyat Malaysia suka semua
bkn shj hbran,macam2 ada
dari agama,rusuhan,bola,makan semua laa rakyat suka


Petua orang2 dulu

1.Meredakan Batuk.
Minum secamca besar madu lebah dicampur dengan limau nipis tiga (3) kali sehari.

2. Pening Kepala
Potong 2 ulas bawang putih dan telan bersama sedikit air. sapu tempat yang sakit dengan minyak bawang putih.


3. Segarkan Mata:
Sapukan minyak zaitun di sekeliling mata sebelum tidur.


4.Mengurangkan Dengkur:
Tumbuk lumat tujuh biji badam dan campurkan ke dalam segelas susu panas. minumlah beberapa minit sebelum tidur.


5.Gigi Putih
Wajah yang cantik akan lebih kelihatan lebih menarik dengan secebis senyuman. Namun yang lebih manis lagi jika senyuman itu turut di iringi dengan gigi yang putih dan sihat. Sebelum kita mengosok gigi dengan menggunakan ubat gigi... gosoklah gigi dengan menggunakan SERBUK PENAIK atau lebih di kenali sebagai SODIUM BIKARBONAT terlebih dahulu.Kumur dan gosoklah gigi dengan ubat gigi seperti biasa. Amalkan petua ini seminggu dua ke tiga kali.


6.Demam Selsema:
Telan seulas bawang putih setiap kali selepas makan sebanyak tiga kali sehari. dan minum air perahan bawang putih dan limau serta berkumur air wap bawang putih.


7. Susah Hadam:
Rebus bawang merah bersama kulitnya. kemudian kupas bawang itu. bawang itu haruslah dihancurkan dan dicampurkan ke dalam madu asli dan dijadikan krim sapuan roti. amalkan selalu.


8.Serangan Angin:
Campurkan air perahan bawang merah setengah cawan bersama halba rebus setengah cawan. kemudian bancuhkan sedikit madu asli ke dalam bancuhan itu.kacau dan minum campuran itu setiap hari.


PEtua2 orang2 dulu memang elok diamalkan..insyaallah ia elok utk kesihatan kita..ada banyak lagi petua2 yang akan menyusul...tungguuu

Wednesday, 26 August 2009

Renungan Bersama

WANITA: Menurut kamu, saya ini siapa?
LELAKI: (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti)
Kamu, tulang rusukku!
Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian.
Saat Adam sedang lena tidur,

Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa...


Semua LELAKI mencari tulang rusuknya yang hilang

dan saat menemukan wanita untuknya, tidak lagi
merasakan sakit di hatinya....

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah
dan manis untuk sementara.

Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam
kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada.

Hidup mereka menjadi membosankan.
Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai
menyisihkan impian dan cinta satu sama lain.
Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai
menjadi semakin panas.

Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran
WANITA lari keluar rumah.

Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak 'Kamu
tidak cintakan saya lagi!!!'.

LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara
spontan juga berteriak 'Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu
ternyata bukan tulang rusukku!!!'

Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat.

LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi
seperti air yang telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali.

Dengan berlinang air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil
barang-barangnya, bertekad untuk berpisah.

'Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi
Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati
masing-masing' .

Lima tahun berlalu.
LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha
mencari khabar akan kehidupan WANITA.

WANITA pernah ke luar negeri tetapi sudah kembali.

Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai.

LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu,
sepertinya.

Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan
merasakan sakit di hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui

bahawa dia merindukan WANITA.

Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali.
Di airport, tempat di mana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan,

mereka dipisahkan hanya oleh sebuah dinding pembatas.

LELAKI: Apa khabar?
WANITA: Baik... Kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?
LELAKI: Belum.

WANITA: Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut.

Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan.
Kamu tahu nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah.

WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz
'Selamat tinggal..'


Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah
salah seorang korban Menara WTC.
Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan
kembali merasakan sakit dihatinya.
Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah kerana WANITA,

tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia patahkan.

Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang
paling kita cintai.
Dan akibatnya adalah penyesalan.
Seringkali penyesalan itu datang di kemudiannya,

akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita,

semua sudah terlambat...

Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai
dengan sepenuh hati...

Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu,
apakah kata-kata yang kau ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai?

Kira merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan.
Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.

Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan
sebanding dengan akibat yang akan diterima??


Tak perlu mencari teman secantik BALQIS,
Jika diri tak seindah SULAIMAN,
Mengapa mengharap teman setampan YUSUF,
Jika kasih tak setulus ZULAIKHA,
Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM,
Jika tak sekuat SARAH,
Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH,
Jika diri tak se sempurna RASULULLAH S.A.W

Tuesday, 25 August 2009

Apa yang PErlu Ku Lakukan

Sejak akhir2 ini berbagai masalah menimpa ku...bagaimana perlu aku lakukan...syg, i need u...only u can help me..huhuhuhu

ketenangan abadi

hidup ini umpama seperti drama....kita manusia sebagai pelakon dan Allah sebagai pengarahnya...Hanya Dia saja yang tau apa yang perlu dilakukan dan diarahkan sebagaimana yang telah termaktub...Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana

Sesungguhnya, apa yang berlaku dalam hidup kita telah ditentukan qada' dan qadarnya..apa yang berlaku ada hikmahnya sebagaimana di mana ada masalah di situ ada penyelesaiannya..Sesungguhnya Allah tidak akan memberi sebarang masalah yang kita tidak mampu untuk menyelesaikannya...

Kita boleh lihat dalam diri kita sendiri bagaimana untuk kita menghadapi semua yang telah ditakdirkan..adakah kita redha dengan ketentuannya atau tidak?tepuk dada tnya iman..

Monday, 17 August 2009

G I Joe

Salam semua......huhuhuh...lama x mengupdate blog..huhuhhu..almaklumlaaa..mood kadang2 mempengaruhi semua apa yang kita nak wat...ye X?anyway...hari ni aku nak cter skt pasal G I Joe The Rise Of Cobra...alaa...cter yang diadaptasikan drpd kartun tu...hehehe....ye ker?

pada pendapa aku..cter ni agak best laa..dengan sound effect yang agak menarik...image dan effect yang agak mengkagumkan aku...rugi sesapa yang x mnntn lg..apa2 pun agak berbaloi gak dgn belanja yg mahal utk wat flem ni ngn apa yg ditnjlkan kepada penonton..syabas2 ( bila laa Malaysiaa nak wat filem sebegini)

aku dapat rasakan akan ada lg sekuel G I Joe ni..tgk pada penhjg cternye laaa..cam transformer gak..huhuhuhuhuhuhu..anyway aku bg 4 bntang dari 5 tuk filem ini...tggu tuk flem lain lak...
wawawawa...

Wednesday, 22 July 2009

Pertandngan Pengkisahan Peringkat Kebangsaan 2009

ssalam everybody...hi...lama x update blog ni...almaklum..bz skt...hari tu baru blk dari Pelancaran Community Policing kat Kluang...aku ada persembahan Pentomen Peristiwa Bkt Kepong, kat bawah ni aku sertakan beberapa pic masa kat kedah tempoh hari:

masa ni on the way ke padang besar...di ladang tebu.....

menara alor setar
jemput masuk...hahahaha


piala dalam genggaman





kenal x sapa pelakon ni..salah sorg juri





10 Perkataan Lazim Kaum Hawa

FINE
Ini la yang perempuan suka gunakan untuk hentikan pergaduhan, lebih-lebih lagi bila dia rasa dia yang betul dan anda kena diam. Jangan sekali kali gunakan perkataan ini untuk memberi gambaran rupanya, terutama sekali apabila dia sedang mencuba pakaian di kedai - hanya akan membawa anda berdua bergaduh.

LIMA MINIT
Ini sebenarnya setengah jam. Ianya sama jugak dengan lima minit yang perlawanan bola sepak akan berakhir sebelum anda membawa sampah ke luar, jadi ini adalah pertukaran yang seimbang.

TAKDE APA-APA
Ini bermakna “something” dan anda perlu berjaga-jaga! Perkataan ini melambangkan perasaan perempuan yang inginkan anda berputar-putar kat dalam macam mesin basuh. Selalunya, ini akan memulakan pergaduhan yang akan bertahan selama ‘LIMA MINIT’ dan diakhiri dengan ‘FINE’.

PERGILAH!
(dengan kening terangkat) Ini adalah satu cabaran yang akan membuat si perempuan menjadi marah dengan ‘TAKDE APA-APA’ dan diakhiri dengan ‘FINE’. PERGILAH (dengan kening biasa) Ini bermakna ‘mengalah’ atau ‘buat je la apa yang awak nak sebab saya tak kisah’. Anda hanya akan mendapat situasi ini dan dalam beberapa minit diikuti dengan ‘TAKDE APA-APA’, ‘FINE’ dan dia akan bercakap kembali dengan anda dalam masa ‘LIMA MINIT’ apabila dia dah sejuk.

MENGELUH YANG KUAT
Ini sebenarnya bukanlah perkataan, tetapi kenyataan yang sering disalah anggap oleh kaum lelaki. ‘MENGELUH YANG KUAT’ bermakna dia merasakan anda adalah seorang yang bodoh ketika itu dan dia sendiri terfikir kenapalah dia menghabiskan masa berdiri di situ dan bergaduh mengenai ‘TAKDE APA-APA’.

MENGELUH YANG PERLAHAN
Lagi sekali, ini bukanlah perkataan. ‘MENGELUH YANG PERLAHAN’ membawa maksud yang dia berasa puas. Adalah lebih elok jika anda duduk diam, jangan buat sebarang tindakan… dan dia akan kekal puas.

OKAY LAH
Ini adalah kenyataan yang paling merbahaya seorang perempuan boleh buat kepada lelaki.

‘OKAY LAH’
bermakna dia ingin berfikir panjang sebelum dia membalas terhadap perbuatan anda yang telah menyakitkan hatinya. ‘OKAY LAH’ selalunya digunakan dengan ‘FINE’ bersama ‘Kening Yang Terangkat’.

BUAT LAH
Satu ketika di masa depan dalam masa terdekat, anda akan dilanda masalah yang besar.

TOLONGLAH
Ini bukan kenyataan, sebaliknya adalah pelawaan. Seorang perempuan memberi anda peluang untuk mengeluarkan sebarang alasan atau sebab di atas apa yang telah anda lakukan. Anda mempunyai peluang yang adil dengan kejujuran, jadi berhati-hati dan anda tidak akan mendapat ‘OKAY LAH’.

TERIMA KASIH

Seorang perempuan mengucapkan terima kasih. Jangan pengsan. Terima dan ucapkan sama-sama.

TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK
Ini banyak berbeza dari ‘TERIMA KASIH’. Seorang perempuan akan menggunakan ini apabila dia dah terlampau marah pada anda. Ini menunjukkan yang anda telah menyinggung perasaannya dan akan diikuti dengan ‘MENGELUH YANG KUAT’. Berhati-hati untuk tidak bertanya apa yang salah selepas ‘MENGELUH YANG KUAT’ kerana ini hanya akan membuat dia berkata ‘TAKDE APA-APA’.